Toplam 10 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: HPV Üzerine Bilimsel Araştırmalar – İngilizce Kaynaklar ve Bazı Ekstra Bilgiler

  1. #1
    Durum
    Offline
    Ella - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30-03-24
    Mesajlar
    19

    HPV Üzerine Bilimsel Araştırmalar – İngilizce Kaynaklar ve Bazı Ekstra Bilgiler

    Herkese Merhaba,

    1 ay önce ben de maalesef ki CIN1 ve HR-HPV'ler ile tanışmış bulunmaktayım. Bu süreçte psikolojik olarak ben de sizler gibi hayatta kalma moduna geçtim ve kendim de araştırmacı biri olduğum için tanıyı alır almaz ilk işim İngilizce basta olmak üzere bulabildiğim neredeyse birçok bilimsel makaleleri taramak oldu. Ardından da Reddit, Jo's Trust tarzı forumlarda ve HPV gruplarında her gün başarı hikayelerinde diğerlerinin iyileşmek için neler yaptığını okudum. HPV üzerine bir podcast dinlerken de bu forumu keşfettim ve buradan da diğerlerinin deneyimlerinden çok fazla bilgi edindim. Sonrasında bu kadar araştırdığım bilgileri burada paylaşmanın başkalarına da yararlı olacağını düşündüm.

    Onemli: Amacım hiç kimseye tıbbi bir tavsiye vermek ya da doktor gibi davranmak değildir ancak bu süreçte topladığım kaynakları sizlerle de paylaşmak yararlı olabilir diye düşündüm. Ayrıca tüm okumalarımı İngilizce üzerinden yaptığım için arada bazı terimlerin Türkçesini karıştırabiliyorum ya da direkt İngilizcesini yazabiliyorum lütfen kusura bakmayın.

    İlk olarak supplements/takviyeler üzerine bulduğum araştırmaları, zaman buldukça detaylı bir şekilde olumlu/olumsuz yönlerini ve kişisel görüşlerimi paylaşmayi hedefliyorum. Türkçe kaynak çok bulunmadığı için aşağıda paylaştığım çoğu şey İngilizce ancak ChatGPT/ Google translate ile çok kolaylıkla Türkçeye çevrilebilir.

  2. #2
    Durum
    Offline
    Ella - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30-03-24
    Mesajlar
    19
    Mushroom Supplements/Mantar takviyeleri

    Oncelikle unutmayalım ki, 1928 yılında keşfi ile İkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren Penisilin, mantar (fungi)lardan da elde edilebiliyor. İlgilenenler için buraya benim çok hoşuma giden bu animasyon/bilgilendirici TED videosunu bırakıyorum:
    https://www.youtube.com/watch?v=CNbnLgetqHs

    Yine de kafa dağıtmak için ve güzel görselleştirilmiş Netflix'teki “Fantastic Fungi” belgeselini izlemediyseniz, izlemenizi tavsiye ederim. Bana iyi hissettiren bir belgesel olmuştu ancak unutmamak lazım ki bu tarz belgeseller hikayeleştirilmiştir ve bilimsel olarak bir geçerliliği yoktur, sadece kafa dağıtmak ve daha pozitif hissetmek isteyenler için tavsiye ederim. Ayrıca biraz araştırdıktan sonra, bu belgeselin arkasındaki isim olan Mikolog Paul Stamets de bana çok güven vermedi, yine pazarlama odaklı bir isim gibi geldi – Tamamen kişisel görüşümdür.


    Yine olur da bu mantar takviyeleri çok pahalı derseniz ve (evinizdeki uygunluk durumuna bağlı) kendiniz mantar yetiştirip özütünü çıkartmak isterseniz, bunun da aslında evde kolayca (belki biraz zaman harcayarak) yapılabileceğini öğrendim. YouTube'da detaylıca "mantar yetiştiriciliği"nin anlatıldığı videoları bulabilirsiniz, mesela ilk karşıma çıkan örnek olarak “North Spore” kanalı.

    Ayrıca şu an kendimin de okuduğu “Christopher Hobbs – Medicinal Mushrooms: The Essential Guide” isimli kitapta detaylıca hangi mantar neye iyi gelir ve her bir mantarın özütünün evde nasıl çıkarılıp takviye haline getirildiğini detaylıca anlatmış. Bu kitabın Türkçesi var mı emin değilim ancak İngilizcesini alıp Google translate/ChatGPT yardımı ile bence kolayca halledilebilir. Sadece AHCC için evde çıkarılıp çıkarılamayacağı konusunda bir bilgi verilmemiş. Ancak diğer mantar takviyeleri için hepsi kitapta detaylıca anlatılmış. Ben açıkçası kitabı bu açıdan çok beğendim, herhangi bir aracı kurum tavsiyesi vermek yerine kendin nasıl yapabilirsin onu anlatıyor.

    Yine YouTube'da birkaç kişinin AHCC ile başarı hikayesine denk geldim, onları da burada paylaşıyorum çünkü bana bu başarı hikayelerini dinlemek iyi hissettiriyor.



    Bu, Hannah Banana metodu olarak en çok yabancı forumlarda konuşulan video.


    Açıkçası bu, dinlemeyi en sevdiğim, beni en çok rahatlatan video; kar amacı gütmeyen bir video olduğu çok belli, altındaki yorumlar da aynı şekilde.


    Burada, Seamoss adlı bir takviyeden bahsediliyor, 92 adet mineral içerdiğinden, ben de aldım deneyeceğim bakalım.

    AHCC, Shiitake, Turkey Tail, Reishi, Chaga (Türkçelerini bilmiyorum) medikal alanda en cok kullanilan mantarlar bunlar üzerine yapılan çalışmaları kısaca özetleyeceğim. Ardindan da zaman buldukca diger takviyeleri. İlk olarak AHCC tabii ki:

    1. AHCC:
    1. https://doi.org/10.3389/fonc.2022.881902
      Dr. Judith'in misafir konuşmacı olarak katıldığı ve bu makaleyi sunduğu videosuna da buradan ulaşabilirsiniz:

    https://www.youtube.com/watch?v=QqhL_NG6JJk&t=93s

    Her HPV tanısı konan kişi gibi ilk karşıma çıkan takviye AHCC oldu. Herkesin de bildiği gibi, Phase II, placebo-controlled 2022'de yayınlanan makaleyi okudum ve ozetledim.

    +++ Umut verici sonuçlar: Yüksek riskli HPV'ye sahip 50 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, 41'i çalışmayı tamamladı. AHCC takviyesi alanlardan 6 ay sonra %63.6'sı HPV'den tamamen arındı, %64.3'ü ise takviyeyi bıraktıktan sonraki 6 ayda da HPV negatif kalmayı sürdürdü. Plasebo grubunda ise yalnızca %10.5'i 12 ay sonunda HPV negatif oldu. Plasebo aldıktan sonra AHCC'ye geçenlerin yarısı 6 ay içinde HPV'den arındı. Çalışmanın sonunda, AHCC alan toplam 34 hastanın %58.8'i HPV enfeksiyonundan kurtuldu. Başlangıçta, persistan HPV enfeksiyonlu kadınların ortalama IFN-β seviyesi yüksekti; IFN-β seviyesinin düşürülmesi, T hücrelerinde artış ve HPV'nin kalıcı olarak temizlenmesiyle ilişkili bulundu.

    +++ Forumlardaki aramalarımda, kullananlardan birçok kişinin HPV'den kurtulduğunu ve bir o kadar da görmeyen birçok kişi var tabii bu yaş/cinsiyet/kişinin yaşam tarzı (sigara, alkol)/viral yük gibi etkenlere de bağlı olarak değişebilir.

    +++ Klinik deneydeki kişilerde ve şu ana kadar forumlarda kullananlarda herhangi büyük bir yan etki olmaması bu ürünü güvenilir hale getiriyor. Ayrıca FDA tarafından güvenilirliğinin onaylanmış olması da güzel.

    --- Makalede sadece HR-HPV olarak belirtilmiş ve tipler detaylı bir şekilde ele alınmamış.
    --- Phase II için 2019'da poster sunumu ile 10 kişi üzerinden yapılan bir çalışmanın ardından uzun süre bekleniyor ve Phase II çalışması ancak 2022 yılında yayınlanabiliyor ve sadece 41 kişi ile. Bu kadar çok konuşulan ve pazarlaması olan bir ürünün makalesinin çok uzun sürede çıkması ve gerekli bilimsel verilerin tamamının paylaşılmamış olması ve sonuçların yüzeysel anlatılmış olması birçok soru işaretini beraberinde getiriyor. Tabii şunu da unutmamak lazım ki sonuçta bu bir Phase II çalışması, bir cok sınırlaması olabilir. Anladığım kadarıyla da Phase III için de şu anda FDA tarafından onaylanan bir klinik çalışma yok çünkü clinicaltrials.gov'da görünmüyor.
    --- Dr. Judith birçok çalışmasında ilaç endüstrisinden fon desteği aldığı bir gerçek ancak birçok bilimsel çalışmada zaten maddiyat sıkıntılı olduğu için bu normal bir durum olarak kabul de edilebilir.
    --- Genel olarak AHCC 30 yaş üstü ve en az iki yıl sürekliliği olan kişiler üzerinden araştırılmış. Yani vücudun kendi bağışıklık sistemi zaten belirli bir noktaya kadar yardımcı oluyor virüsü temizlemeye ve o noktadan sonra viral yükün büyük ihtimalle daha düşük olduğu durumda bir bağışıklık destekleyici görevi görüyor gibi. Ancak virüsü yeni kapan bir kişinin AHCC ile ne kadar sürede bu virüsten kurtulabileceği konusunda tam bir çalışma bulamadım tabii ki virüsün kapıldığı süre de tam bilinmediği için bu durumu zorlaştırıyor ancak ben daha detaylı hayvan deneyleri de beklerdim AHCC üzerine, Dr. Judith'in 2019 çalışmasında yine çok limitli bir fare deneyi gösteriyor ancak yeterli değil.

    Kişisel Görüşüm: Bu çalışmanın arkasında büyük bir ilaç endüstri pazarlaması olduğu bir gerçek ancak bu durum AHCC işe yaramaz demek değil. Sadece sonuçlar %100 gerçeği yansıtmıyor olma ihtimali vardır. Ancak ben ürünün sağlığa bir zararı olmadığına ikna olduğum için 1 ay önce kendim de kullanmaya başladım. Hatta kullanmaya başladıktan sadece 1 hafta sonra vücudumda olumlu etkilerini bile gözlemledim diyebilirim. Tabii AHCC yanında birçok takviyeye de başladığım için hangisi daha etkili oldu emin değilim. Doktorların da dediği gibi bir mucize beklemek değil ancak bağışıklık sistemimizi desteklemek en güzeli.

    Ekstra Bilgi 1: AHCC üzerine şu an Çin'de Phase II klinik çalışma yürütülüyor, clinicaltrials.gov'da bulabilirsiniz. FDA tarafından onaylanmış bir çalışma. Bu çalışma da aslında Dr. Judith'in çalışmasının Asya'daki tekrarı. 2024 sonu çalışmanın bitmesi hedefleniyor eğer sonuçları 1-2 sene içinde açıklarlarsa ve Amino-up tarafından sponsorlu bir çalışma değilse ve yüksek bir temizlenme oranı gözlenirse bu güzel bir haber olabilir.

    Ekstra Bilgi 2: AHCC üzerine yapılan araştırmaların çoğu Amino-up tarafından destekli haliyle, diğer çalışmaları şu an buraya eklemedim. Çünkü en öne çıkan çalışma bu üzerine konuştuğumuz olduğu için, diğer çalışmaları zamanı geldikçe paylaşırız yine.

    Ekstra bilgi 3: AHCC'ye ek olarak, bu shiitake mantarını ben öğünlerime dahil ettim, haftada en az 2 olacak şekilde tüketmeye çalışıyorum. İşe yarar mı bilmiyorum ama açıkçası tadı güzel ve yararlı bir besin. "Neden olmasın ki?" dedim.

  3. #3
    Durum
    Offline
    Ella - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30-03-24
    Mesajlar
    19
    2. Turkey Tail

    AHCC ardından en çok kullanılan ve üzerine araştırma yapılan mantar türü "Turkey tail". İçeriğinde "Trametes versicolor" bulunduruyor. Diğer mantar türleri arasında en yüksek (>50%) Beta Glucan (bağışıklık destekleyici) içeren mantar türüdür. Japonya'da Turkey tail içeriği olan PSK 1977'de kanser önleyici ve özellikle kemoterapi yan etkilerini azaltıcı olarak günlük 3-6 gram arası önerilmiş. Genel gunluk bagisiklik destekleyici olarak kullanımda toz halinin 1-3 gram arası kahve ve smoothie'lere eklenerek de kullanılabileceği belirtilmiş.



    1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271984/

    +++ Sonuçlar oldukça olumlu: Bu çalışma, Trametes versicolor (TV) yani Turkey Tail, Ganoderma lucidum (GL) yani Reishi ve Laetiporus sulphureus (LS) gibi tıbbi mantarların Oral HPV’nin (16 ve 18) temizlenmesinde etkili olup olmadığını araştırdı. 472 hastadan 61'i HPV16 veya HPV18 pozitif çıktı. İki aylık bir süre boyunca, 20 hasta LS grubuna, 41 hasta ise TV+GL grubuna dahil edildi. Tedavi öncesi ve sonrasında HPV için PCR testi yapıldı. Tedavi sonrası LS grubunda temizlik oranı %5, TV+GL grubunda ise %88 olarak bulundu.
    --- Bu çalışma Turkey tail ve HPV olarak arandiginda en çok öne çıkan çalışma ancak 472 hastalı bir çalışmada tek yazarlı bir makale olması ilginç. Ayrıca yazarın bu kadar umut vaadeden bir ürünün ardından başka bir çalışma götürmemesi ve doğal ürünler üreten bir şirket açmış olması da bu makaleye olan güveni çok düşürüyor. Kısacası kişisel görüşüm legit bir makale olmadığı. Ancak bu makale dışında birçok yayın zaten turkey tail için vaad edici sonuçlar gösteriyor.



    1. https://www.mdpi.com/1422-0067/24/5/4864

    Bu çalışmada, "coriolus versicolor" yani Turkey tail için literatürden bir inceleme yazısı sunulmaktadır. Bazı kısa bilgiler şunlardır:
    • Mantar türlerinden olan bu Turkey Tail, özellikle mide, yemek borusu ve meme kanseri hastalarında yapılan I, II ve III. faz klinik deneylerde incelenmiş.
    • Özellikle yüksek seviyede beta glucan içermesi, immünomodülatör, antiviral ve antibakteriyel özellikleri ön plana çıkarıyor.
    • Bu çalışmada, "CV Ekstraktının Viral Enfeksiyonlar Üzerindeki Etkisi" bölümünde, Turkey tail ekstraktlarının viral enfeksiyonlardaki etkisini ve T hücre aktivasyonunu destekleyen çalışmalar kısaca derlenmiş. Pozitif sonuclar.
    • Kanser çalışmaları genelde meme kanserinin tedavisinde destekleyici olarak gösterilmiş ve sonuçlar tümör gerilemesinde etkili olduğunu gösteriyor.


    1. https://journals.lww.com/jlgtd/fullt...aginal.9.aspx/

    · Bu çalışmada, 91 kişi incelenmiş ve iki gruba ayrılmıştır. İlk grup, tedavi alan 59 hasta (bunlardan 44'ü Yüksek Riskli HR-HPV taşıyıcısı), ve ikinci grup yani kontrol grubundaki 32 hasta (26'sı tedavi almayan Yüksek Riskli HR-HPV taşıyıcısı) olarak belirlenmiştir. Hastalar 3 ve 6 aylık sürelerle gözlenmiş ve 6 ayın sonunda %59.6'lık bir HPV vücuttan atılması gözlemlenmiştir. Yüksek Riskli (HR) HPV taşıyıcısı olan tedavi alan gruptan 41 kişiden 36'sında lezyonlarda azalma tespit edilmişken, kontrol grubundaki 25 kişiden 14'ünde azalma gözlemlenmiştir.
    · Kişisel görüşüm: Bu çalışmada kullanılan Papilocare vajina jeli yine pazarlama ürünü olabilir. Üzerine çok fazla araştırmanın olmadığı ilaç endüstrisinin öne çıkarmaya çalıştığı bir ürün olabilir. Ancak birçok forumda bu jeli kullananları gördüm. Ürünün içeriğine baktığımızda da Coriolus Versicolor Ekstresi (Turkey Tail), Hiyalüronik Asit (nemlendirme için), Beta glukan, Aloe vera ekstresi kullanılmış, yani doğal ürünler. Vajina pH'ına da bir zararı olmadığı gözlemlenmiş bu çalışmada. Çalışmalar ASCUS-CIN1 olarak yapılmış, yani CIN 2 üzerine etkisi bilinmiyor. Buraya yine bu jel ile yapılmış diğer birkaç çalışmayı da ekliyorum (aynı projeden sonuçlanan); birçoğunda olumlu etki gözlemlenmiş: Minimum %60 temizlenme ile. Ancak yine AHCC gibi bir pazarlama ürünü olması soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Yine de doğal içerikleri olması güzel. Ayrıca genellikle İspanya başta olmak üzere birçok yayın çıkarılmış, papilocare yazınca zaten neredeyse hepsi çıkıyor, ancak çoğu da maddi destekli çalışmalar.
    https://ijgc.bmj.com/content/30/Suppl_4/A10.1.abstract
    https://www.mdpi.com/2075-4426/12/10/1559


    Turkey Tail uzerine daha bir cok calisma bulmam mumkun, bagisikliga destekleyici oldugu bir gercek. HPV cozumu olur mu bilinmez ama yardimci olabilir. Genel olarak forumlarda Turkey tail kullananlar, yine AHCC gibi 3 gr olarak kullanmışlar. Benim şu anki takviye rejimimde beta glukan (500 mg) var ve kullandığım Immunixx. Ürünün içeriğini biraz araştırınca, istiridye mantarından elde edilen beta glukan içerdiğini gördüm. Aslında bu ürünü HPV ortaya çıkmadan önce kullanıyordum. Eczaneye gidip biraz hasta olacağım gibi hissediyorum, takviye ne önerirsiniz dediğimde, direkt bunu göstermişlerdi. Aldım ve gerçekten de o hafta hasta olmadan atlattım. Sonrasında HPV ortaya çıkınca ve beta glukanın etkili olduğu öğrenince kullanmaya devam ettim.Turkey tail satın almıştım, içeriğinde 3 kapsülde 500 mg beta glukan olan bu elimdeki kutu bitince de 2 ay kadar da onunla devam etmeyi düşünüyorum.

  4. #4
    Durum
    Offline
    Joker06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    02-04-24
    Mesajlar
    8
    Emeğine sağlık, çok güzel bilgiler toplamışsın. Peki bu virüsün nasıl yayıldığı/bulaştığı, vücuttan ne kadar sürede atıldığı vs ile ilgili hiç bilimsel bir makaleye rastladin mi. Herkes fsrklı bir şey söylüyor çünkü forumlarda.

  5. #5
    Durum
    Offline
    Ella - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30-03-24
    Mesajlar
    19
    Alıntı Joker06 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Emeğine sağlık, çok güzel bilgiler toplamışsın. Peki bu virüsün nasıl yayıldığı/bulaştığı, vücuttan ne kadar sürede atıldığı vs ile ilgili hiç bilimsel bir makaleye rastladin mi. Herkes fsrklı bir şey söylüyor çünkü forumlarda.
    Aslinda bir cok makale ve doktorlar ayni seyi soyluyor. Kisaca ozetlemek gerekirse:
    - Virus en cok korunmasiz birliktelik ile bulasiyor. Onun disinda kondom ile olan birlikteliklerde de bulasma ihtimali var ancak kondom bir noktaya kadar koruyor.
    - Virusun atilma suresi kisinin bagisiklik sistemine ve HPV tipine bagli olarak degisiyor. HPV16 en uzun surede atilan tiplerden birisi gibi duruyor.
    - Ayrica virusun ilk tespit edilme zamani kisilerin test oldugu zaman dilimine bagli olarak da degisiyor. Bazisi kendisinde virus oldugunu erken yakalarken bazisi daha gec yakalayabiliyor. Haliyle vucuttan atilma suresi de buna bagli degisebilir.
    - Virus vucuttan tamamen atilip atilmadigi hala tartisma konusu bazi doktorlar atiliyor derken bazilari latent kaliyor diyor.

  6. #6
    Durum
    Offline
    Arya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Admin
    Üyelik tarihi
    06-12-16
    Mesajlar
    7.486
    Alıntı Ella Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Aslinda bir cok makale ve doktorlar ayni seyi soyluyor. Kisaca ozetlemek gerekirse:
    - Virus en cok korunmasiz birliktelik ile bulasiyor. Onun disinda kondom ile olan birlikteliklerde de bulasma ihtimali var ancak kondom bir noktaya kadar koruyor.
    - Virusun atilma suresi kisinin bagisiklik sistemine ve HPV tipine bagli olarak degisiyor. HPV16 en uzun surede atilan tiplerden birisi gibi duruyor.
    - Ayrica virusun ilk tespit edilme zamani kisilerin test oldugu zaman dilimine bagli olarak da degisiyor. Bazisi kendisinde virus oldugunu erken yakalarken bazisi daha gec yakalayabiliyor. Haliyle vucuttan atilma suresi de buna bagli degisebilir.
    - Virus vucuttan tamamen atilip atilmadigi hala tartisma konusu bazi doktorlar atiliyor derken bazilari latent kaliyor diyor.
    Selam Ella artık atıldıgı kanıtlandı. Singapurda yapılan hpv kongresinde bu konu konusulmus. Detayları cok bilmiyorum ama atıldıgı kabullenilmiş.

  7. #7
    Durum
    Offline
    Ella - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30-03-24
    Mesajlar
    19
    Alıntı Arya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Selam Ella artık atıldıgı kanıtlandı. Singapurda yapılan hpv kongresinde bu konu konusulmus. Detayları cok bilmiyorum ama atıldıgı kabullenilmiş.
    Selam Arya, bunun konusuldugunu sanirim bu forumda gormustum biraz arastirdim ama herhang bir yayina ulasamadim bu konuyla ilgili. Sen nerede gormustun? Cunku bu kadar tartisilan bir konu net bir sekilde kanitlanmis olsa direkt peer-review yayin cikarmalari lazimdi. Eger bilen varsa hangi kongre/arastirmaci adi ya da kurumu paylasirsa sevinirim. Ben de okumus olurum.

  8. #8
    Durum
    Offline
    Nikki - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    23-09-23
    Mesajlar
    218
    Alıntı Ella Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Selam Arya, bunun konusuldugunu sanirim bu forumda gormustum biraz arastirdim ama herhang bir yayina ulasamadim bu konuyla ilgili. Sen nerede gormustun? Cunku bu kadar tartisilan bir konu net bir sekilde kanitlanmis olsa direkt peer-review yayin cikarmalari lazimdi. Eger bilen varsa hangi kongre/arastirmaci adi ya da kurumu paylasirsa sevinirim. Ben de okumus olurum.
    bende okumak isterim

  9. #9
    Durum
    Offline
    Kyhmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Tecrübeli Üye
    Üyelik tarihi
    26-07-23
    Mesajlar
    45
    Bence tamamen atılıyor. Yanlış okumadıysam burda negatif olup normal doğum yapan hanımefendiler var eğer latent kalsa bebeğe bulaş muhakkak olur diye düşünüyorum, ayrıca latent kalsa illa ki bağışıklık düştüğünde ortaya çıkar burada bile negatif olup uzun yıllar siğil çıkartmayan insanlar var, ama az bir grup latent kalabilir diye okuduğum makaleler de vardı %7 gibi diyorlar

  10. #10
    Durum
    Offline
    pozitifenerji - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    15-05-24
    Mesajlar
    2
    merhaba, ben sunu merak ediyorum. hpv vucutta bulundugunda kadınlarda lezyonlar ilerleme eğilimi gösteriyor, hpv vucuttan atıldıgında lezyonlar düzeliyor ve rahim saglıklı mı oluyor ? yoksa lezyon bir kere basladi mi bunun hpv ile alakası olmuyor lokal bagısıklıkla mı alakası oluyor? bunu anlayamiyorum.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •