merhabalar herkese, psikolojik olarak ihtiyacı olan kişilere ulaşabilmek adına size ascus+yüksek riskli tip pozitif sürecimden bahsetmek istiyorum. 23 yaşımdayım, 1 senedir tek eşliyim. bağışıklığımı doğrudan baskılamasa da kronik bir kan hastalığım var.(akdeniz anemisi). hastalığımdan dolayı çocukluğumdan beri folik asit ve çinko kullanıyorum. anemiden dolayı bağışıklığım çok kuvvetli değil bu yüzden hep beslenme ve uyku düzenime dikkat etmişimdir. sigara hiç kullanmadım, alkol çok nadir.ağır sporlar yapmasam da 2-3 senedir pilates ve yoga yapıyorum.

2023 şubat ayında kalçamın arka kısmında sivilceye benzeyen pütürcükleri fark ederek haydarpaşa numune hastanesi kadın doğum bölümüne başvurdum. asistan doktor kondilom olabileceğini söyledi ama emin olamadığı için cildiye bölümüne yönlendirdi. ayrıca smear testi yaptı. (önceden hiç smear yaptırmamıştım). cildiye pütürcüklerin kondilom değil molloskum olduğunu söyledi ve duoderm ile asit tedavisine başladım. molloskum ve kondilom birbiriyle karıştırılabiliyor o yüzden bu tarz bir sorununuz varsa emin olmak adına cildiyeye de gözükebilirsiniz. (molloskum tedavi sürecimi başka bir yazı ile anlatabilirim)

mart 2023 smear sonucum ascus geldi. yorum olarak: “az sayıda skuamöz hücrede nükleer irileşme,hiperkromazi ve nükleer membran düzensizliği izlenildi” yazıyordu. asistan bu sonucun vajinal enfeksiyon sonucu veya hpv kaynaklı olabileceğini söyledi. (sonucu başka bir doktora daha gösterdim ve o da aynı şeyi söyledi). yaşım dolayısıyla 1 sene sonra smear takip dedi başta ama kronik rahatsızlık durumumu söylediğimde tekrar smear ve hpv testi istedi. nisan 2023 smear sonucum yine ascus çıktı. nisanda gardasil 9 ilk dozumu oldum. nisandan bu yana olan süreçte beslenme düzenime daha çok dikkat ettim. çinko ve folbiole ek olarak imutor kompleks kullanmaya başladım. bu süreçte hiç ciddi hastalık geçirmedim, çok memnunum imutordan. stresten uzak durmaya çalıştım çünkü stres gerçekten sağlığın ilk düşmanı. ascus sonucumdan sonra erkek arkadaşımla korunarak ilişki yaşadık. korunmadığımız zamanlar da oldu çünkü smearden önce 5 aydır birlikteliğimiz vardı. onda kondilom veya molloskum yoktu bu yüzden hpv testi yaptırmadı. su an farklı sehirlerde bulunmamız sebebiyle son 3 aydır cinsel birlikteligimiz yok.

hpv sonucum bu ay çıktı. hpv kit tedariği sorunlu olduğu için sonuçlar çok geç çıkıyor devlette ne yazık ki. öğrenci olduğum için özel hastane ilk aşamada bir seçenek değildi, bu yüzden test sonucunu beklemem gerekti.

16,18,45 negatif; diğer yüksek riskli tip pozitif çıktı sonucum. sanırsam rlu/co değeri virüs yükü anlamına geliyor, o da 3.48 çıkmış.kendimi en başından beri her senaryoya hazırlamıştım, bu gerçeği kabullenerek mental sağlığımı korumaya çalıştım çünkü streslenince binbir türlü başka sorun çıkıyor.

bu hafta sonucumu göstermek için doktora gideceğim. izmir’e taşındım bu yüzden ya ege üniversitesi hastanesi ya da araştırma hastanelerinden birine gitmeyi düşünüyorum. beni nasıl bir sürecin beklediğini tam olarak kestiremesem de az çok bir fikrim var sayenizde, o yüzden hepinize çok teşekkür ederim sürecinizi paylaşarak beni aydınlattığınız için gerçekten ilk ascus sonucumu görünce çok streslenmiştim ve korkmuştum ancak bilinçlendikçe içime su serpildi. ascus sonucunun düzenli takip sayesinde daha kötü bir noktaya ilerlemeyeceğini kavrayabilmek sancılı bir süreçti benim için. o yüzden smear pozitif ya da hpv pozitif iseniz bu durumun farkında olduğunuz için rahatlayın çünkü doğru tedavi süreci ile üstesinden geleceğiz)