Arkadaşlar araştırma yaparken Süleyman Engin Akhan'ın bir yazısına denk geldim. Erkeğim ve anal siğillerle uğraşıyorum belki denk gelmiş olabilirsiniz ama yinede bilmeyenler için atmak istedim. Hemde kendime umut olur diye paylaşıyım. Umarım yazıdaki gibi olur beni umutlandırdı açıkcası. Herkese geçmiş olsun...

ALINTIDIR!!!
Aslında gerek erkek gerekse kadında anal bölgeden HPV’nin temizlenmesi hızlı olmaktadır. Hawaii çalışmasında anal bölgeden HPV’nin klirens süresi yani temizlenme süresi kadınlarda ortalama 8.5 ay olmaktadır ( BU rakamı basitleştirerek verdim. Aslında kadın yılı içindeki aydır!) Diğer taraftan Hawaii çalışmasından elde edilen en önemli veri, yüksek riskli HPV tiplerinin daha hızlı anal bölgeden temizlendikleri, uzaklaştırıldıklarıdır. Yüksek riskli HPV’ler (Tip 16, Tip 18) ortalama 150 günde, düşük riskli HPV’ler ise (Tip 6 ve 11) 224 günde temizlenmektedir. En uzun kalanlar HPV Tip 59, HPV Tip 58, HPV Tip 83, HPV Tip 71 dir. Son ikisinin onkojenik potansiyelleri yani kanser ve öncüşlerini yapabilme kapasiteleri bilinmemektedir.

Sonuçta anal bölgedeki HPV infeksiyonu aslında hızla geçmektedir. İlginç olarak yüksek riskli HPV’ler daha çabuk temizlenmektedir. Sürekli anal seks yapıyor olmak, homoseksüel ilişki klirens süresini uzatan etkenlerdir.