arkadaşlar forumu sürekli okuyorum ancak bazı sorularıma cevap bulamıyorum o yüzden soruyorum, cevapları varsa şimdiden kusura bakmayın. aynı zamanda bu konunun altında bilgi alış verişi de yapabiliriz diye düşünüyorum çünkü artık ne arayacağımı ne soracağımı da çok bilemiyorum. öncelikle en merak ettiğim şu, ilk smear verdiğim zaman hpvyi kapalı en fazla 4 ay civarı olmuştu ancak smear sonucum cin 1 geldi, hpv bulaşır bulaşmaz mı cin 1 oluşuyor yoksa hemencecik cin 1’e mi ilerlemiş? smear sonucu geldikten 2 ay sonra ise biyopsi oldum, gelen sonucun genelinde cin 1 ve bir bölgede ise cin 2 çıktı. 4 ayda cin 1’den cin 2’ye ilerlemiş olabilir mi, bu fazla hızlı değil mi? son sorum ise, herkesin test sonuçları farklı görünüyor, en basitinden: benim hpv testimde yalnızca tip 16 ve 18 spesifik olarak yazılmıştı, sizlerin yazdıklarını okuduğumda ise neredeyse bütün tiplere bakıldığını gördüm. bunun nedeni ne olabilir? çünkü bende diğer tipler yalnızca “hpv tip diğer” şeklinde yazıyordu. ayrıca kafama takılan bir iki soru daha vardı ancak sonrasında cevaplarını buldum, forumda görememiştim o nedenle onları da buraya ekliyorum:

1. biyopsi sonucumda p16 pozitif gelmişti, ne olduğunu bilmiyordum başta tip 16 sanmıştım ancak değilmiş, “tümör baskılayıcı protein” denilen bir şeymiş. sanıyorum ki çok önemli bir şey değil.

2. aynı şekilde ki-67 sonucum da %35 gelmişti. bunun raporda olması, kanser olduğunuz anlamına gelmiyor ancak anladığım kadarıyla kanser hücrelerinin ilerleme hızını gösteriyormuş. sanıyorum ki benimki biraz yüksek, öyle olması da 4 ayda cin 2 olmamı açıklıyor sanırım :’)

cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.